Evren’in En Karanlığı: TrES-2b!

 
TrES-2b’nin İllüstrasyonu

Evren’deki en karanlık (en azından bizim keşfettiğimiz) gezegen hangisidir? Korkutucu derecede karanlık olan bir gezegen hatta yanından bile geçmek istemeyeceğiniz bir gezegen olabilir mi?
Evren'deki en korkutucu gezegenin bize ne kadar uzakta olduğunu biliyor musunuz?

Evren’de birçok dehşet verici yapılar ve gezegenler var.Sizlere en korkutucu yapıyı sorsak büyük ihtimal çoğunuz karadelikleri söyleyecektir.Aslında karadeliğin korkutucu olmasının nedeni büyüklüğü ve bilinmezliği dışında kara olmasıdır.Yani görünmemesidir. Tıpkı bir karadelik gibi bir gezegen olabilir mi?(görünüm anlamında)

Karadeliğin kara olmasının sebebi ışığı bile yutmasıdır.Ki bu yüzden orada olan ışık bizim gözümüze ulaşmaz ve onu göremeyiz çünkü çoktan yutulmuştur.

Fakat bahsettiğimiz bu gezegen bir karadelik gibi büyük bir yapı değil.Ortalam olarak Jüpiter büyüklüğünde bir gaz devi.Evren’deki kömür olarak da söylenen ve bilinen,Trans-Atlantik Ötegezegen Araştırması tarafından keşfedilen ve diğer adı da Kepler 1b olan TrES-2b. Bu gezegenin özellikleri gerçekten çok korkutucu. Bir gezegen ışık üretmez fakat yıldızından gelen ışığı yansıtır ve onu görmemizi sağlar.Ama bu gezegen hiç de öyle değil. Çünkü ışığın %1’inden bile daha azını yansıtıyor.Bu size oldukça normal mi geldi? Bu gezegen bir kömür veya en koyu siyah boyadan bile daha karanlık. Fakat bu gerçekten bu gezegen hakkında hem birçok bilgi veriyor hem de hiçbir bilgi vermiyor. Bir şeyi görmüyorsanız o şey hakkında ne kadar bilgi sahibi olabilirsiniz ki?


TrES-2b(pinterest.com)


Nerede Bu Gezegen?

Ejderha Takımyıldızı’nda bulunuyor.Bizlere 750 ışık yılı uzakta bulunan bu gezegene yukarıda bahsettiğimiz gibi “Sıcak Jüpiter”de deniyor. Etrafında dolandığı yıldızının adı GSC 03549-02811 adlı bir yıldız.Bizlere kozmik ölçüde oldukça yakın olan bu yıldız Evren’in karanlığına bürünmüş şekilde keşdefilmeyi bekliyor.


NASA’nın Çektiği TrES-2b(exoplanets.nasa.gov)


Peki Neden Bu Kadar Karanlık?

Maalesef bunu kesin olarak bilmek şu an mümkün değil.Fakat bu gezegen yıldızına yani GSC 03549-02811‘e çok ama çok yakın. Çünkü gezegen,yıldızına yaklaşık olarak 4 milyon kilometre kadar uzakta!Yani Güneş’inin gazabına uğramış olabilir.
Bir karşılaştırma yaparsak Dünya, Güneş’e yaklaşık olarak 150 milyon kilometre uzakta.Aradaki farkı siz hayal edin.
Bu yakınlığın sonucu olarak da ışığı yansıtmak için bir etken olan amonyak bulutlarını oluşturamayacak kadar sıcak olması olabilir.
Fakat Dünya’da bile olmayan bazı gazların orada sürekli olarak ışığı emdiğini ve soğurduğunu da söyleyen kişiler var.Ama bu gazların Dünya’da bulunan titanyum oksit gibi gazlar olabileceği de söyleniyor.

Sonuç olarak bu gezegen,yanından bile geçmek istemeyeceğiniz bir gezegen.Çünkü şu an aşırı derecede sıcak bir halde.
Daha iyi anlamanız için benim bunu YouTube videomda(yazıya tıklayıp videomu izleyebilirsiniz) da anlattığım örneği vermek istiyorum.
Bu gezegenin bir gaz devi olmasını ve sıcaklığını hesaba katmazsak gezegene iniş yaptığınızı varsayalım.Etraf sizin alışık olmadığınız derece karanlık.Doğal olarak çantanızdan el fenerinizi çıkardınız ve düğmesine bastınız.Ama açılmadı ve pilinin tam olduğundan eminsiniz.Neden açılmamış olabilir?
Yukarıda da bahsettiğimiz gibi bu gezegen ışığı çıkar çıkmaz adeta bir karadelik gibi soğuran ve emen bir yapıya sahip.Yani o el feneri hiçbir zaman açılmayacak.Ama hala yakından izlenmeye devam ediliyor.Belki bir gün bu yalnız ve korkutucu gezegenin sırrını çözebiliriz.


Yazıların Tamamı Bana Aittir.
İzin Almadan Kullanmayınız.
Kullandığım Fotoğrafların Kaynaklarını Yanlarında Belirttim.

Yorumlar

Popüler Yayınlar