Mars’a Neden Koloni Kurmalıyız?

 

Mars

Neden Mars’a koloni kurmalıyız? Dünya neyimize yetmiyor? Mars gibi yaşamın olmadığı çöl bir yerde neden yaşamamız gerekiyor ki? Neden Mars’a gitmek için büyük bir yarış var?

Bu yazımızda Mars’tan ve Mars’taki atmosferin neredeyse yok olacak düzeye gelmesinden,Neden Mars’a bir an önce gitmeliyiz gibi sorulara cevap vermeye çalışacağız.

Bildiğiniz gibi son zamanlarda Mars adını çokça duymaya başladık.Başta Elon Musk olmak üzere bir çok şirket oraya ilk ayak basan olmak istiyor.Tamam da neden?

Mars,Güneş Sistemi sıralamasına göre Dünya’nın arkasında bulunuyor.Yani Güneş’e daha uzak.Bunun yanında onunda arkasında bulunan Jüpiter ile arasında bir asteroit kuşağı bile bulunuyor.Yani Dünya’dan sonra yakınlığı düşünürsek en olası yer yine Mars.Yıllar Curiosity gibi araçların oraya gönderilmesi veya çok yakın zamanda yine oraya Perseverance gibi bir aracın yollanması insanlık için büyük dönüm noktası ve gelişmelerden biriydi.

Güneş’e daha da yaklaşamayız yani Merkür veya Venüs gibi gezegenlerin ömrü Dünya’ya göre daha az.Çünkü Güneş’in büyüme aşamalarında ilk sıralarda o gezegenler var.Bu Mars yolculuğu fikrinin uzak gelecekte Güneş’in kırmızı dev aşaması olduğunu söylemek mümkün.Ama tabi 3-4 milyar yıl içinde Güneş Sistemi çoktan terk edilmiş olacaktır.

Ama fikirsel olarak bu mantıklı bir hareket çünkü Güneş’e daha yaklaşmayacağımız için bize en yakın ve tek kara olan gezegen Mars! Yani Jüpiter, Satürn veya Uranüs gibi gezegenlerin bir yüzeyi bile olmadığı için onlar bir seçenek bile değil.


Mars Yüzeyi(nasa.com)


Neden En Hızlı Şekile Oraya Yerleşilmeye Çalışılıyor Ki?

Tamam da Güneş’in büyüme aşamasına madem 3-4 milyar yıl gibi çok uzak zaman var ne bu acele?
Bahsettiğimiz gibi bu sadece bir etken.Diğer etkenlerden biri ve Elon Musk’ın da sürekli vurguladığı diğer etken: Dünya’ya olası bir asteroit çarpması.
Bu etkende yapılmak istenen dinozorlar ile aynı kaderi paylaşmak istememek.Yani milyonlarca yıl hüküm sürmüş dinozorların bir taş ile yok olduğunu düşünürsek Dünya’ya olası bir  taşın da her an çarpabileceğini biliyor.Yani Mars’ta da yaşayan insanlar olsun ki Dünya’ya olası bir taş çarpması sonucu Dünya yaşamı yok olsa bile Mars’ta hala yaşamın devam etmesi.Yani yaşam şansımızı ikiye katlıyoruz diyebiliriz.


Mars Kolonisinin Temsili Çizimi(pinterest.com)


Sonuncu Etken: Prestij

Ay’a ilk ayak basan ülke sorulsa herkes bunun Amerika olduğunu söyler.Ama Uzay’a ilk çıkan sorulsa çoğu kişi bunun Sovyetler olduğunu bilmez.Çünkü o zamanlardaki yarış Ay içindi.Ay’a ilk ayak basan kazanacaktı.Şimdi de aynısı Mars için geçerli.Tek fark bu sefer devletlerden çok özel şirketler bu yarışı yapıyor.
Şöyle düşünebilirsiniz: Mars’a ilk insanı gönderen şirketin değeri ve prestiji ne kadar artacaktır? Tarih onu nasıl yazacaktır? Başta Elon Musk olmak üzere bu yarışta olan her şirketin asıl amaçlarından birinin de bu olduğunu söylemek sizce de çok normal değil mi?


Perseverance Tarafından Çekilen Mars Fotoğrafı(nasa.com)

Ve İnsanlığın Beklentisi!

Yukarıda uzak gelecekte olacak olanlar veya şirket çatışmalarının nedeninden bahsettik.Fakat bir etken daha var: Heyecan!
Bir heyecan da var Mars’a yerleşilmesinin nedenlerinde.Neden heyecan var ki?

Bu heyecanın nedeni belki de yeryüzünden yaşamış tüm insanlığın sorduğu o sorunun cevabını bulabilme ihtimalimiz.

Dünya Dışı Yaşam

Yapılan son araştırmalar sonucu Mars’ın önceden tıpkı Dünya’ya benzediği ve hatta belki yaşayan canlıların bile olabileceği ortaya çıktı.Daha sonrasında Mars, büyük bir meteor yağmuruna maruz kalınca(ona manyetik kuvvet sağlayan hareketli çekirdeği durdu)ona Dünya’nın ki gibi kalın atmosfer sağlayan(manyetosfer) kayboldu ve Mars Güneşten gelen tüm zararlı ışınları almaya başlayınca atmosferi zayıfladı ve adeta kırmızı bir çöle döndü. 
Bu yüzden dünya dışı yaşamın olup olmayacağını araştırabileceğimiz en yakın yer Mars. Yakın zamanda yollanan Perseverance aracının içinde bile küçük bir kazıcı olduğuna dair kanıtlar var.Yani orasının kazılma planı var. Yani belki fosil veya kemik bulunabilir heyecanı var!

Eğer bulunursa insanlığın sorduğu en büyük sorunun cevabı da bulunacak: “Evren’de Yalnız Mıyız?”


Yazıların Tamamı Bana Aittir.
İzin Almadan Kullanmayınız.

Yorumlar

Popüler Yayınlar