M87 Adlı Galaksinin Merkezindeki Karadelik!


M87 Neresi?

M87 adı size tanıdık gelmemiş olabilir fakat birkaç sene önce ilk kez fotoğraflanan o meşhur karadeliği hepiniz bilirisiniz.Aslında M87 adlı büyük bir galaksinin(55 milyon ışık yılı)merkezindeki karadeliğin fotoğrafı çekilmişti.Bu karadeliğin büyüklüğünü anlamak veya Evren’deki herhangi bir büyüklüğü anlamak zaten çok zor.Fakat resimden de gördüğünüz gibi bizim Güneş’imizden ne kadar büyük bir karadelik olduğunu sadece hayal edebilirsiniz.

Gerçekten Karadeliğin Resmi Mi?

Bu gördüğünüz resim aslında karadeliğin silüeti!
Evet biraz korkutucu gelmiş olabilir ama gerçekte karadeliğin fotoğraflanması çok zor.Burada dışında bulunan olay ufku sayesinde karadeliğin aslında bulunan halinin gölgesini görüyorsunuz.
Karadelikler şüphesiz Evren’in en büyük gizemlerinden birisi.Fizik kurallarını bile altüst eden bu yapılar sürekli olarak araştırılan bir yapı.Her galaksinin merkezinde karadelik bulunur.Samanyolu Galaksisi’nde bulunan karadelik ise belki de Evren’deki en küçük ultra karadeliklerden birisi olabilir.

Özetle;
İnsanlık için karadelikler en gizemli yapılar olduğu gibi en korkutucu yapılardan birisi haline geldi.Hawking’in de dediği gibi: “Her Şeyin Teorisi”’ni yani karadelikleri ve onların içinde ne olduğunu çözdüğümüz an aslında her şeyi çözmüş olacağız.
Ama o zamana kadar karadelikler hakkında elimizde sadece hayal gücümüz var.

Yorumlar

  1. Bu müthiş bilgiler için teşekkür ederim.

    YanıtlaSil
  2. evrendeki en küçük ultra karadeliklerden biri :):):)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Evet yanlış bir cümle yok.
      Ultra ama ultra karadeliklerin içindeki en küçüklerinden garip olan ne?

      Sil

Yorum Gönder

Popüler Yayınlar