Güneş Sistemi’nin En Sessizi: Uranüs

 

Uranüs

Hiç dikkat ettiniz mi? Güneş Sistemi’ndeki en az konuşulan gezegen hangisi? Satürn,halkaları ile meşhur. Jüpiter,büyüklüğüyle.Mars sıradaki evimiz olma yolunda olması ile veya Neptün en arkada bulunan buz ve gaz devi olması ile biliniyor.Peki Uranüs? Uranüs’ün neden adını hiç duymuyoruz ki? 

Uranüs,bize oldukça uzak bir gezegen.En sonda bulunan Neptün’den bir önceki gezegen.Yani bize oldukça uzak yani yakın olduğu dönemlerde bile en az 2.75 milyar kilometre uzakta bizlere.Güneş’e çok uzak olduğu için adeta donmuş bir gaz devi.Dışarıdan bakarsanız da zaten oldukça durgun ve sessiz gözüküyor.Ayrıca çok ince de olsa halkaları olduğu gözlemlenmiş.Fakat halkalarının hangi maddeden oluştuğu henüz bilinmiyor.

Uranüs’ün kütlesi Dünya’nın kütlesinden yaklaşık 15 kat fazla ve hacmi de 63 katıdır.Öyle ki çap açısından Satürn ve Jüpiter gibi iki büyük gaz devinden sonra 3. en büyük gezegendir.Fakat bu gezegen diğer gezegenlerden biraz farklı.Çünkü bu gezegen yana dönük duruyor! Gezegenin neden yana döndüğü sorusuna ilk cevaplar büyük bir taş veya nispeten küçük bir gezegenin Uranüs’ün üst tarafına çarpmasıyla ters döndü olarak veriliyordu.Fakat son zamanlarda bu kadar büyük bir yapının olmasının zor olduğunu ve Uranüs gibi büyük bir gezegeni yan döndürecek güçte olamayacağı konusunda birçok bilim insanı hemfikir oldular.

Yan Şekilde Duran Uranüs(İllüstrasyon)


Peki Neden Yan Döndü?

Bilim insanları bu devasa gezegenin ters dönmesinin nedenini komşusu olan ve ondan daha büyük olan Jüpiter ve Satürn’e bağlıyorlar.Yani uzak geçmişte bir zaman bu iki büyük gezegenin kütleçekim veya G kuvvetinin Uranüs’e zarar vererek bir şekilde yan döndürdüğü düşünülüyor.Ama hala araştırılmaya devam ediyor.


Neden Bu Kadar Sessiz?

Aslında Uranüs hiç de sessiz değil.Üst atmosferinde donmuş hidrojen ve helyum ile karışan metan kristallerinin adeta fırtına gibi dolaştığı ve aşağıya indikçe bu devasa buz gezegenin adeta sıcaklığının yüzlerce derece arttığı ve gazların sıvı hale geldiği düşünülüyor.
Uranüs yan yatmış olduğu için adeta bize arkası dönük.Yani bize dönük tarafı dolayısıyla da Güneş’e dönük tarafı Güneş’in radyasyonundan dolayı sesini kesmiş durumda.Fakat diğer yani Neptün’e dönük tarafının ise neredeyse diğer tüm gezegenlerden daha gürültülü olduğu düşünülüyor.Oraya Güneş ulaşmadığı için oldukça tehlikeli bir hal almış durumda.


Blogtaki Tüm Yazılar Bana Aittir.
İzin Almadan Kullanmayınız.

Yorumlar

Popüler Yayınlar