Jüpiter’in Devasa Kırmızı Fırtınası

Jüpiter’in Kırmızı Lekesi(webtekno.com)

 Jüpiter,bizler için ne kadar değerli olsa da kendisi için oldukça korkutucu bir gezegen.Güneş Sistemi’nin oluşan ilk gezegeni yani en yaşlı gezegen olan Jüpiter bir gaz devi.Yani bir yüzeyi yok.Ayrıca olağanüstü G kuvveti ve basıncı yüzünden yanına yaklaşan bir canlıyı anında parçalara bölebilir.

Güneş Sistemi dışından gelen tehlikeli asteroit ve taşlara karşı Dünya’yı uzun yıllardır koruyor.Olağanüstü çekim kuvveti ile Dünya’ya yaklaşan herhangi bir asteroiti kendine çekerek Dünya’yı koruyor.Dünya’daki yaşamın devamlılığında Jüpiter’in katkısının çok olduğunu söylemezsek olmaz.Antisiklonik yani yüksek basınçlı bir fırtına olan bu fırtına bazı teleskoplarla bile rahatlıkla görülebilir.

Nedir Bu Kırmızı Leke?

Jüpiter’in bir gaz devi olduğunu söylemiştik.Burada görülen bu kırmızı nokta bir yanılsama veya anomali değil.Bir girdap! İçine yaklaşık 3 adet Dünya’yı rahatlıklıka alabilecek büyüklükte bir girdap.Burada sürekli olarak dehşet verici şekilde fırtınalar yaşanıyor.Emin olun orada olmak istemezsiniz.

Dünya ile Kırmızı Leke’nin Karşılaştırması(khosann.com)


Ne Kadar Süredir Devam Ediyor Ki?

Bu fırtına yaklaşık olarak 340 yıldır devam ediyor! Evet yanlış duymadınız 340 yıl! Bu tür gaz devlerinin fırtınaları çok korkutucu ve büyük olmasının yanında son derece de uzun sürüyor.Bu tür fırtınaları Neptün,Satürn veya Uranüs gibi diğer dev gezegenlerde de görmek mümkün.Ne şanslıyız ki bir gaz devi değiliz.Zaten öyle olsaydık Dünya’nın bir yüzeyi de olmazdı.

Bu Fırtına Kayboluyor!

Fakat bu fırtınanın yavaş yavaş kaybolmaya başladığı gözleniyor.Yani buradaki fırtınalar ve devasa girdaplar artık durmaya başlamış durumda.Fakat bu anormal bir durum değil.Çünkü son araştırmalara göre Satürn’ün o ünlü halkalarının da sanıldığı kadar eski olmadığı görüldü.Bu halkaların daha Dünya’da dinozorlar yaşarken yeni yeni oluşmaya başladığı şu anda tıpkı bu Kırmızı Leke gibi Satürn’ün halkalarının da tekrardan kaybolmaya başladığı görülüyor.Yani bu devasa gezegen ömrünün çok küçük bir kısmında (kozmik ölçekte) halkalara sahip oldu ve bunu tek görebilen canlıların da biz olduğumuz için çok şanslı olduğumuzu söyleyebiliriz.

Satürn’ün Halkaları(kozmikanafor.com)




Telif Hakkı Bana Aittir.
İzin Almadan Kullanmayınız.

Yorumlar

Popüler Yayınlar