Satürn’ün Halkaları Kayıp Mı Oluyor?

 

Satürn
Satürn

Bu yazımızda Satürn’ün halkaları ne zaman oluşmuştur? Halkalar kayıp mı oluyor? Halkalar nasıl oluşmuştur? Dünya’nın neden halkaları yok? gibi sorulara cevap vermeye çalışacağız.

Halkalar Nasıl Oluşmuştur?

Satürn’ün halkaları onu meşhur eden yapılardır.Bu halkalar Satürn’ün onlarca uydusunun etkisi ile oluşmuştur.Halkaların tam olarak neden oluştuğu bilinmese de farklı bir gezegenin etkisi olduğu söyleniyor.Ama asıl ilgi çekici olan ise hala orada durmaları.Bunu da Satürn gibi devasa bir gezegenin kütleçekim kuvveti ve onlarca uydusu sağlıyor.Yani bu halkalar Satürn eğer daha küçük ve daha az uyduya sahip olsaydı bile çoktan yok olmuş olacaklardı.


Satürn’ün Halkaları (khosann.com)

Halkalar Aslında Ne?

Halkalara eğer yakından bakma şansımız olsaydı devasa uzunluk ve büyüklükte toz,taş ve donmuş kayalar görecektik.Ana yapısı su ve karbondioksittir.Birçok katmanı bulunan bu halkalar insanlığa eşsiz bir görüntü sağlıyor.Teleskoplar ile bile görülebilen bu halkaların asıl fotoğrafçısı ise Cassini Uzay Aracı.Senelerdir orada bulunan bu araç bizlere hem Satürn’ün binlerce fotoğrafını çekmiş hem de uyduları hakkında bilgiler vermiştir.Hatta Huygens Uzay Aracı, 2005 yılında Satürn’ün uydusu olan ve insanlık için ileride tıpkı Europa gibi (o Jüpiter’in uydusu) büyük öneme sahip olacak olan Titan’ın yüzeyini ve sesini bile bizlere aktarmıştır.


Yakından Halkalar (kekmedya.com)

Halkalar Ne Zaman Oluşmuştur?

Halkalar düşünüldüğü gibi Satürn’e oluştuğundan beri eşlik etmiyor.Yani sonradan oluşmuş hatta şu an isr büyük bir hızda kayboluyorlar! Yeni yapılan bir araştırmaya göre halkaların daha Dünya’da dinozorlar yaşarken oluştuğu hesaplanmıştır.Şu anda ise halkaların büyük bir hızda kaybolduğunu düşünürsek hem Satürn için hem de Evren için çok kısa bir zaman boyunca Satürn’ün halkaları olduğunu söyleyebiliriz.Fakat hala bu halkalara bakmak için bolca zamanınız var.

Dünya’nın Halkaları Olsaydı (khosann.com)

Peki Dünya’nın Neden Halkası Yok Ki?

Ne kadar güzel olurdu değil mi? Gökyüzünden devasa halka ve buz kemerleri.Görüntüsünün çok güzel olacağı  kesin ama neden yok ki?
Yukarıda bahsettiğimiz gibi bu halkanın yapı taşları su ve karbondioksit. Satürn’ün büyüklük ve uydularının çokluğunu bir kenara alıp onun Güneş Sistemi sıralamasına bir bakalım.Nerede?
Satürn,Jüpiter’in bile arkasında kalıyor.Yani Güneş’e daha uzak.Bu da halkaların ana malzemesi olan suyun buharlaşmamasını sağlıyor. Ne kadar büyük veya uydusu çok olursa olsun eğer Satürn, Güneş’e daha yakın olsaydı bu halkalar çoktan dağılırdı.Yani özel konumu sayesinde bu halkalar hala orada.
Asıl sorumuza gelirsek Dünya’nın neden halkası yok?
Aslında cevabını verdik büyüklüğü ve uydusu sayısının yetmemesini bir kenara alırsak bile Güneş’e diğer dış gezegenler yani gaz devleri kadar uzak olmadığı için halka oluşturabilecek bir sıcaklığa zaten sahip olamaz. Eğer halkaları olsaydı zaten Dünya’da onu gözlemleyecek bir insan olmayacaktı. Çünkü eğer halkaları varsa Güneş’ten oldukça uzak olacağı için Dünya’da hayat olmazdı.

Ama yine de manzara olarak gerçekten çok güzel olurdu değil mi?


Yazıların Tamamı Bana Aittir.
İzin Almadan Kullanmayınız.

Yorumlar

Popüler Yayınlar