Işık Ne Kadar Hızlıdır?


 Işık gerçekten ne kadar hızlı olabilir? Kaçınızın aklına Evren’deki en hızlı şey sorulduğunda ışık gelir? Işığın hızı aşılabilir mi?

Işık yılı denilince akıllara bir zaman birimi geliyor çoğu zaman.Yani 1 ışık yılı denilince bu zaman birimi bir zaman uzunluğu olduğu düşünülüyor.Fakat Evren’in olağanüstü büyüklüğünden dolayı gibi hızı en fazla olan ışığın bile hızını zaman ile değil mesafe ile gösteriliyor.Yani ışık yılı demek bir zaman birimi değil bir uzunluk birimidir.İşte Evren o kadar büyük.Fakat tabiki ışık hızı hiçbir zaman değişmez.Sabittir.


Işık hızı başta Einstein olmak üzere birçok bilim insanı tarafından oldukça araştırılan bir hızdır.Çünkü Evren’de ışıktan daha hızlı bir hız olamaz.Buna nasıl emin olabilir? Bir madde ne kadar hızlanırsa kütlesi o kadar artacağı için bir maddeyi ışık hızına ulaştırmak imkansızdır.Bir şekilde ulaştırsanız bile o artık maddelikten çıkıp bir enerji, bir ışık olacağı için geriye onu eski haline döndüremezsiniz. Ama zaten neredeyse tüm bilim insanları ışık hızına ulaşılamayacağı konusunda hemfikir. 

Ne Kadar Hızlı Bu Işık?

Baştan söyleyelim.Tahmin edemeyeceğiniz kadar hızlı.Akıl almayacak kadar hızlı.Saniyede yaklaşık olarak 300.000 kilometre yol alabilir.Bu da saniyede Dünya’nın çevresini 7 kere dolanmak demektir.Yani ışık bir saniye içinde Dünya’nın çevresini 7 kez dolanabilir. Bu hızı gerçekten akıl alması çok zor.Şu ana kadar ki bilgimiz dahilinde Evren’de ışıktan hızlı hiçbir şey olamayacağı düşünülüyor.Yani Evren’de bir hızı limiti var.Bu da ışık.



1 Işık Yılı Kaç Kilometredir?

Çokça duymuşsunuzdur “keşfedilen X gezegeni 200 ışık yılı uzakta bulunuyor.” gibi cümleler.Ki yukarıda bahsettiğimiz gibi bunu bir zaman birimi olarak düşünen kişiler var.Ancak bu bir mesafe birimi.Peki 1 ışık yılının kaç kilometre olduğunu hiç düşündünüz mü?
1 ışık yılı yaklaşık olarak 9.5 trilyon kilometredir.Yani bizden 1 ışık yılı uzakta bulunan bir yıldız veya bir yapı bizden yaklaşık olarak 10 trilyon kilometre uzakta anlamına geliyor.Bu uzunluğu hayal etmek güç.Fakat bazılarımıza bu uzunluk az gibi gelebiliyor.Fakat bu 1 ışık yılı yani ışığın bizim sene birimimize göre aldığı 1 yıldır.Yani 365 günde bu kadar yol alır.Eğer biz bir senemizi 365 günde değil de 200 günde alsaydık yani Güneş’in çevresini 365 gün değil de 200 günde dolansaydık 1 ışık yılı,ışığın 200 günde aldığı mesafeye denk gelecekti.Fakat değişmeyen tek şey ışığın hızı.Yani Evren’in neresine giderseniz gidin ışık her yerde aynı hızda olacaktır.Yani tam anlamıyla evrenseldir.

Peki Bize En Yakın Yıldız Sistemi Ne Kadar Uzakta?

Alpha ve Proxima Centauri adlı ikili yıldız sistemi bizim Güneş Sistemi’mize en yakın yıldız sistemidir.Yani eğer serseri gezegenleri saymazsak bize en yakın gezegenler de o sistemde bulunuyor.
Bize yaklaşık olarak 4 ışık yılı uzakta bulunan bu sisteme ulaşmak ne kadar sürer hiç düşündünüz mü?
4 ışık deyince kulağa oldukça yakın gibi hatta 4-5 senede gidebiliriz gibi geliyor.Fakat maalesef oraya 4-5 senede giden tek şey ışık.
Yukarıda bahsettiğimiz gibi 1 ışık yılı yaklaşık olarak 9.5-10 trilyon kilometredir.Bunu da bu sistemin bize uzaklığıyla yani 4 ile çarparsak yaklaşık olarak 40 trilyon kilometre yapar ki bu da korkunç bir uzaklık.Şu an bir ışık yollasak onun oraya varması bile 4 sene sürecek.
Peki biz elimizdeki en hızlı uzay gemisiyle oraya ne kadar sürede gideriz?
Maalesef elimizde ancak ses hızını(süpersonik)5 kat geçen gemiler var.Hesaplandığında ise buradan şu an yola çıksak oraya varmamız  binlerce yıl sürecektir.
Fakat korkmayın!
Çünkü her geçen gün daha da hızlı araçlar üretiliyor.


Proxima Centauri Yıldız Sistemi(kozmikanafor.com)


Yani bazı haberlerde geçen bir gezegeninin 1000 ışık yıl uzakta olduğu gibi haberlere denk gelirseniz bunu kendiniz de aklınızdan hesaplayabilirsiniz.Fakat çok ama çok büyük sayılar çıkacaktır.
İşte ışık bu kadar hızlı.

Bu konu hakkındaki YouTube videomu izleyebilirsiniz.

Yazılar ve Videoların Tamamı Bana Aittir.
İzin Almadan Kullanmayınız.
Bana Ulaşmak İçin:


Yorumlar

Popüler Yayınlar