Güneş Sistemi’nin Gerçek Koruyucusu! Oort Bulutu!

 

Oort Bulutu

Güneş Sistemi’nin dışından gelen büyük taş veya asteroitlere karşı nasıl korunduğunu hiç düşündünüz mü?

Oort Bulutu olarak bilinen bu devasa yapı dış tehlikelere karşı tüm Güneş Sistemi’ni adeta devasa bir zırh gibi sarıyor.Güneş’in etrafında dönen kuyruklu yıldız kümesi olarak bilinen bu yapının büyüklüğü bile akla mantığa sığmayacak büyüklükte!

Büyüklüğü Ne Kadar?

Bu yapının yarıçapı yaklaşık olarak 100.000 AU(Astronomik Birim)’dir.Bu size büyük gelmedi mi?Güneş ile Dünya’nın arasındaki uzaklığın 1 AU olduğunu söylersek sanırım bir karşılaştırma yapabilirsiniz.(Astronomik birim kavramı da zaten Güneş ile Dünya’nın arasındaki yaklaşık olarak 150 milyon kilometreden geliyor.Yani 1 AU 150 milyon kilometre.)

Bize en yakın yıldız sistemi olan Proxima Centauri sistemi bile bize 270.000 AU uzaklıkta bulunuyor.Ki buraya şu anda gitmeye kalksak en hızlı aracımız ile bile(süpersonik hızın 5 katı) oraya gitmemiz en az 100.000 yıl alacaktır.Oort Bulutu’nun ne kadar büyük olduğunu bir kez daha düşünün.

Oort Bulutu’nun Yapısı

Kaç Yaşında Bu Yapı?

Yapının yaşının yaklaşık olarak 1.1 milyar olduğu hesaplanmış.Yani Güneş,Dünya ve Güneş Sistemi oluştuktan 3 milyar yıl sonra oluşmuş.Genç denilebilecek bir yapı olan Oort Bulutu’nun nasıl oluştuğunu kesin olarak bilemiyoruz.
Çok büyük olan ve tüm sistemi koruyan bu yapının her Güneş Sistemi için olup olmadığını bilemiyoruz.Yani belki de sadece bizim Güneş Sistemi’ne özel bir yapı olabilir.Bu da çok büyük bir şans demek.

Kuiper Kuşağı İle Alakası Var Mı?

Kuiper Kuşağı ile sürekli karıştırılıyor.Kuiper Kuşağı Güneş Sistemi’nin en arkasında bulunun ve bizlere en uzak gezegen olan Neptün’ün arka tarafındaki asteroit ve taş kuşağı.
Kuiper Kuşağı’nın yakınlarında bizim eski dostumuz olan Plüton’u da görmek mümkün.
Kuiper Kuşağı ve Oort Bulutu’nun birbiriyle alakası yok.Çünkü Oort Bulutu,Kuiper Kuşağı’nı da kapsıyor.Yani onu da koruyor.
Yani Oort Bulutu tıpkı Evren’in geri kalanı gibi hayranlık uyandırıcı yapılardan sadece biri.Ama Dünya yaşamından oldukça büyük bir payı olduğunu da söylemek son derece normal.

Yorumlar

Popüler Yayınlar