Tüm Galaksiye Hükmeden Bir Medeniyet Olabilir Mi?

 

Medeniyet Tipleri


Sizce şu an insanlık tüm Dünya’ya hükmedebiliyor mu?Veya tüm enerjileri verimli şekilde kullanabiliyor mu?

Bunu düşünen Rus Astrofizikçi Nikolai Kardeshev adlı bilim insanı kendi ölçeğini üretti.Yani Evren’de medeniyetlerin seviyeleri olmalıydı.O da bir medeniyetin gelişmişlik düzeyini enerji kullanım miktarı ile ölçtü ve buna göre seviyeler belirledi.Tabiki bu seviyeler bilim dünyasında da oldukça kabul görüyor.Ona göre medeniyetler Tip-1,Tip-2 ve Tip-3 olarak ayrılıyordu.Peki bu medeniyet tiplerinin özellikleri nelerdir?Ama öncesinde Tip-0 medeniyete bir göz atalım.Bu Kardeshev ölçeğinde yok ama bizim nerede olduğumuzu anlatmak için hazırlandı.

TİP-0 Medeniyet

Bu tür medeniyetler enerjilerini çoğunlukla zararlı maddelerden elde ediyor.Kömür,petrol,yağ gibi.Henüz daha enerjileri tam anlamıyla kullanamadıkları için de roket gibi yapılara gerekli enerji yeterince sağlanamıyor ve doğal olarak da bu medeniyetler başka gezegenlere oldukça yavaş ve sınırlı şekilde gidebiliyor.Size tanıdık geldi mi? Evet insanlık şu an Tip-0 medeniyet ölçeğinde bulunuyor.Gelin bir de daha üst medeniyet tiplerine bir göz atalım.

TİP-1 Medeniyet

Bu medeniyetler yıldızlarından gelen tüm enerjiyi veya ona eşit miktarda enerjiyi kullanabilen medeniyetlerdir.Ama sadece kendi gezegenlerine düşen enerjinin tamamını kullanabilirler.Yani Güneş’ten Dünya’ya her saniye 175 katrilyon wat değerinde enerji aktarılır.Bu medeniyetler bunu tamamen kullanabilir.Kardeshev ise Tip-1 bir medeniyetin en az 10 katrilyon wat gücü rahatlıkla kullanabilmesi gerektiğini söylüyor.Ve biz daha trilyonlara yeni ulaştık.Katrilyonlara daha çok var diyebiliriz.Bu seviyeye ulaştığımızda ise Dünya’ya tam anlamıyla hükmederek her şeyini kontrol altına alabileceğiz.Yani gezegenimizde olan patlamalar,depremler,fay hatlarını,iklimler veya fiziki olan her şeyi kontrol edebiliyor olacağız.


Temsili Gelişmiş Medeniyet(evrimagaci.com)


TİP-2 Medeniyet

Bu medeniyet tipleri ise artık Güneş’lerinden gelen enerjinin sadece gezegenlerine düşen kısmını değil tüm Güneş Sistemi’lerine düşen kısmını kullanabilecek düzeyde olanlardır.Peki bu nasıl olacak? diyenler için de o meşhur Dyson Küresi devreye giriyor.Bu yapı ile sistemlerinin yıldızını yani Güneş’ini tamamen bir küre ile kaplayarak ondan gelen enerjinin hiç bir şekilde kayıp olmadan kullanılmasını sağlıyor.Hatta bunu sadece kendi gezegenleri için değil çevredeki gezegenlerini Terraforming yaparken bile kullanabilecekleri düşünülüyor.Bu sadece bir yolu.Daha uçurum fikirler var ama en mantıklı olarak Dyson Küresi görülüyor.

Dyson Küresi(khosan.com)


TİP-3 Medeniyet

En merak edilen ve aslında da en korkutucu olan medeniyet tipi.Peki geriye ne kaldı ki? Yani tüm Güneş Sistem’lerine hükmettiler sırada ne var? 
Evet doğru düşündünüz sırada kendi galaksileri var!
Bu tip medeniyetler Tip-2 medeniyetlerin kullandığı enerjinin en az 100 milyar katını kullanırlar.Artık bu medeniyetler için gezegenler arası yolculuk günlük işlerden sayılırken Galaksiler arası yolculuk da şehir veya ülke değiştirmek gibi bir şey haline gelecektir.Yani oldukça güçlü medeniyetler.Bu medeniyetler karadeliklere,magnetarlara,devasa yıldızlara rahatlıkla müdahale ederek onların enerjilerinin tamamını kullanabilir,yerlerini değiştirebilir hatta istedikleri yere yönlendirebilirler.
Korkutucu geldi değil mi? Peki asıl soruya gelirsek.Bu tip medeniyetler gerçekten var olabilir mi?
Biz daha herhangi basit bir medeniyete bile rastlamadık ama bu olmadığı anlamına gelmiyor.Benim aylar önce İnstagram hesabımda paylaştığım bir görsel vardı.(Soldaki açılır menüden ulaşabilirsiniz.) 

Boötes(Çoban)Süper Boşluğu



Boötes Süper Boşluğu olarak da adlandırılan bir yer var.Evren’in 2 büyük süper boşluğundan birisi.Orasının karanlık bir nebula olabileceğini söyleyenler olsa da bazı kişiler orada bir Tip-3 Medeniyet olduğun söylüyor.Çünkü o büyük boşlukta binlerce galaksi bulunması gerekirken birkaç yüz tane galaksi gözüküyor.Yani olması gerekenden katlarca az.Bunun Tip-3 Medeniyet ile alakası ne mi?
Yukarıda da bahsettiğimiz gibi Tip-3 Medeniyetler galaksilerinin tamamının enerjisini kullanabilir hatta bunların iyice gelişmiş olanları komşu galaksileri de kullanabilir.Bir yıldızın enerjisini sömürürsek ne olur?O yıldız söner değil mi? Bunu galaksiye uyarlarsak aynısı onda da olacaktır.Yani kararacaktır diyebiliriz.
Çok büyük bir boşlukta bunca Galaksi neden eksik olabilir?
Birileri orada o Galaksileri sömürüyor olabilir mi?
Bunu sizin hayal gücünüze bırakıyoruz.



Telif Hakkı Bana Aittir.
İzin Almadan Kullanmayınız.

Yorumlar

Popüler Yayınlar