Cam Yağan Gezegen! HD189773-b




HD189773-b’nin Temsili Görüntüsü

Sizce Dünya’daki yağışlar ne kadar değerli?
Dünya’da bildiğiniz üzere yağmur,kar veya dolu gibi yağışlar olur. Bunlar Evren ve bizim için gerekli olan temel yapı taşından oluşur.Su.
Fakat maalesef her gezegen bizim gezegenimiz kadar şanslı değil.Birinden dün yazdığımız yazımızdan bahsetmiştik.Buraya tıklayıp okuyabilirsiniz.

HD189773-b adlı bahsedeceğimiz bu gezegen uzaktan izlemeye bile cesaret edemeyeceğiniz kelimenin tam anlamıyla mavi cehennem. Peki bu gezegenin özelliği ne de bu kadar korkutucu?

Bu gezegene çok uzaklardan bakarsanız renginin mavi olduğunu görürsünüz hatta belki Dünya’mıza bile benzetirsiniz.Fakat yakınlaştıkça öyle olmadığını hatta tam tersi olduğunu anlarsınız.Neden mi rengi mavi?

Gün içindeki hiç durmadan cam yağışından dolayı! Evet yanlış duymadınız.Gün içinde sürekli olarak dikey şekilde büyük cam parçaları yağıyor ve başlıkta bahsettiğimiz ses hızını aşan yağış bu.Yani bu cam parçaları sürekli olarak dikey şekilde ve ses hızından daha hızlı yani ses duvarını aşarak yağıyor.
Ama bu camlar sizin bildiğiniz gibi değil.Silikat parçalarından oluşan bu camlar atmosferini yırtarak geldiği için gezegen kendine bir atmosfer oluşturamıyor.
Büyüklüğünün ne kadar olacağını soracak olursanız da Jüpiter’den daha büyük olduğunu sizlere söyleyebiliriz.
Süpersonik hıza yakın şekilde hareket eden tek şey camlar değil.Gezegeninin rüzgarları da neredeyse ses hızında hareket ettiği için düşmekte olan camları gezegenin her tarafına dağıtıyor.


Jüpiter ve HD189773-b’nin Karşılaştırması(wikipedia.com)


Ne Kadar Uzakta?

Spitzer Uzay Teleskobu ile keşfedilen bu gezegen gidebileceğiniz bir yakınlıkta değil.Korkmayın.Eğer ışık hızına ulaşmadıysanız buraya gitmeniz milyonlarca yıl sürecektir.Işık hızıyla 63 yılda gidilebilecek olan bu gezegenin dost canlısı olmadığını ve renginin güzel olmasına bakarak ona kanmamanız gerektiğini söyleyebiliriz.
Zaten ışık hızında oraya gitme şansınız olsa bile gideceğinizi sanmıyoruz:)
Giderseniz de maalesef Dünya’da anlatacağınız bir anınız olmayacaktır. Çünkü ne yazık ki saniyeler içinde aklınıza gelebilecek en korkunç şekilde öleceksiniz.
Fakat daha iyi anlatabilmek için yakın zamanda bu gezegen hakkında YouTube kanalımıza bir video hazırlayacağız.Oradan da izleyebilirsiniz.


Yazıların Tamamı Bana Aittir.
İzin Almadan Kullanmayınız.


Yorumlar

Popüler Yayınlar