Tamamı Değerli Madenlerden Oluşan Gezegen: HAT-p-7b!

HAT-p-7b’nin Temsili Görüntüsü

Gezegen denilince aklınıza ne geliyor? Tamamen gaz gezegenler mi? Tamamen kayalık gezegenler mi? Tamamen su gezegenler mi? Veya Dünya gibi hem su hem karadan oluşan gezegenler mi? 
Gelin sizlerle hayal bile edemeyeceğiniz yapıda olan bir gezegeni inceleyelim.


Her birine örnek çokça var.Gaz devlerine Jüpiter,Satürn veya su gezegene GJ-1214b örneğini verebiliriz. Veya şu an tamamen kara olan ama yeraltında su olduğu düşünülen gezegen olan Mars.Biraz daha farklı yapılardan oluşan gezegenlere bakalım. Neptün bir gaz devi.Fakat yağışlarının elmastan olduğu rapor ediliyor. Yani nasıl bizde su yağıyor ise orada da elmas yağıyor gezegenin yapısı gereği. Fakat durun oraya gitmeye kalkmayın.Senelerce sürecektir gidişiniz çünkü çok uzakta. Güneş Sistemi’nin en arkasında bulunuyor bu gezegen. Hadi gittiniz diyelim oradan o elmasları zaten alamazsınız. Gezegene inmeden yüksek G kuvveti ile çoktan ölürsünüz zaten. Onu da bir şekilde aşsanız o kadar uzakta bir mesafeden birkaç gram elmas bile alsanız bu size çok pahalıya patlar. Onu da hallettiniz desek oradan kilolarca elmas getirseniz bu sefer Dünya’daki elmas miktarı artacağı için elmasın değeri kalmazdı. Çünkü onun değeri az olmasında kaynaklanıyor.

Şimdi asıl meseleye gelirsek bu anlatacak olduğumuz gezegen hemen şimdi gidelim diyeceğiniz bir gezegen.Çünkü gezegen tamamen yakut,safir,elmas ve zümrüt gibi çok değerli madenlerden oluşuyor.HAT-p-7b adlı bu gezegen gerçekten olağandışı! Fakat bu gezegenin bir hayli büyük olduğunu da söyleyelim.

Güneş’ine yakalandığı yörünge kilidi yüzünden bir tarafı sürekli gündüzken diğer tarafı sürekli gece olan bu gezegenin gece tarafındaki atmosferde çok yüksek oranda alüminyum oksit bulunuyor. Ve gece tarafındaki atmosfer bile “yakut ve safirin yağı” adlı bir çeşit maddeyle kaplı. Yani havasında bile yakut ve safir var!


HAT-p-7b’nin Manyetik Alanı
HAT-p-7b’nin Manyetik Alanı(scitechdaily.com)


Nerede Bu Gezegen?

Acele etmeyin. Bu gezegen maalesef Neptün’e bile gitmenin yıllarca yıl süreceği teknolojimiz için oldukça uzak.
Cygnus Takımyıldızı’nda bulunan bu gezegen yaklaşık olarak 1000 ışık yılı mesafede bulunuyor. Yani olabildiğince bizlere uzak.


HAT-p-7b ile Jüpiter’in Karşılaştırması
HAT-p-7b ile Jüpiter’in Karşılaştırması(wikipedia.com)


Ne Kadarlık Kısmında Var Bu Değerli Madenler?

Bu değerli madenlerin sadece gece tarafında olduğu düşünülüyor fakat bu sadece orada yoğunlukta olduğunu söylüyor. Gezegendeki yüksek fırtına ve rüzgarlar yüzünden gece tarafındaki zümrüt,yakut,safir gibi değerli madenler gündüz tarafına da savruluyor.
Yani gezegenin her yeri gece-gündüz farketmeksizin bu madenlerde dolu!

HAT-p-7b Çizim
HAT-p-7b’nin Bir İllüstrasyonu(exoplanetkyoto.org)


İleride Gidilebilir Mi?

İlerleyen zamanlarda yani uzak gelecekte bu mesafelerin bir önemi kalmayacaktır. Yani gidilebilir oralara ama gidilmeli mi?
Muhtemelen böyle milyonlarca gezegen var ve oralara sırf zenginlik için gidilmesi insanlık için hiçbir şeye yaramayacaktır. Ki zaten Güneş’ine yakın olduğu için bu tip gezegenler buna izin vermeyecektir.
Ama o gezegenin manzarasının ne kadar güzel olacağını düşünürseniz oraya gidip sadece oradaki madenlere baksanız,izleseniz bile sizlere yetecektir.
Bazı şeyler sadece olduğu gibi kalmalı.


Yazıların Tamamı Bana Aittir.
İzin Almadan Kullanmayınız.

Yorumlar

Yorum Gönder

Popüler Yayınlar